"État des substances acéteuses ; saveur acide" : Aussi fault-il, sans muser trop, Prendre dedens aucun syrop, Ou autre propre médicine à ce valant, plaisant et digne, Aiant en sa confection Quelque partie ou portion De ces choses, froides ou sèches, Qui soient redolens et fresches, à quoy valent en vérité Le jus et l'acétosité De frans citrons et de bons coignz, O lesquelx pevent estre joignz Camphre et sandaulx, qui sont moult chiers, Et pommes d'aigres grenadiers ([LA HAYE, P. peste, 1426, 121]). Acétosité est une manière de saveur qui est causée de foible chaleur, agent ou subtille substance, et signifie froidure. ([LA HAYE, P. peste, 1426, 177]). Et pour plus ample entendement est a noter que selon Avicenne (...) sont .VIII. saveurs qu'il enseig[n]ent la saveur insipide. Et sont doulceur, amertune, aguit, salure, acetosité, ponticité, stiptique, et unctuosité. ([Rég. santé corps C., 1480, 101]). |